TUDOMÁNYOS KUTATÁS A MATCHA TEÁBAN MEGTALÁLHATÓ POLIFENOLOK HATÁSAIRÓL

A matcha tea jótékony hatásáért elsősorban két polifenol, nevezetesen az L-theanin és az EGCG katekin felelős. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy ezek az anyagok milyen hatással vannak a szervezetre.

 

TUDOMÁNYOS KUTATÁS AZ L-THEANINNEL KAPCSOLATBAN

 

Relaxáció és hangulatjavítás

Az L-theanin egy aminosav, amely a teákban és gombákban fordul elő. Az aminosavak olyan kémiai anyagok, amelyek az emberi test építőköveit alkotják, ugyanis az általuk előállított fehérjék létfontosságúak az inzulin, adrenalin és neurotranszmitterek képzése során. Elősegítik továbbá a sejtregenerációt, valamint az izomtömeg gyarapodását is. Számos amerikai és ausztráliai tanulmány igazolta, hogy az L-theanin és a koffein kombinációja (a matcha mindkét anyagot tartalmazza) jótékony hatással bír a kognitív funkciókra, a koncentrációra és a hangulatra is (1) (2). Az L-theanin részlegesen tompítja a koffein serkentő hatását és csökkenti a vérnyomást. Ezért egy csésze matcha hatására energikusabbnak, egyszersmind nyugodtabbnak is fogod magad érezni; ezt a tényt a Newcastle Egyetem kutatása is igazolta (3).


Hatékonyabb tanulás és javuló memória

Egy – az American Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent – kutatás bemutatja, hogy a matcha tea miképpen fokozza a figyelmet és segít fogyasztójának, hogy egy adott feladatra tudjon koncentrálni. Azok az emberek, akik 1,5 órán belül 2 vagy 3 csésze zöld teát fogyasztottak el, jobb eredményeket értek el a tanulási gyakorlat során, mint azok, akik csupán placebo italt kaptak (4). Serkentő hatásának köszönhetően a zöld tea ösztönzi a kreatív gondolkodást (5).

Az L-theanin jótékonyan hat a memóriára, különösen a munkamemóriára. A hipotézis igazolása érdekében a bázeli egyetem által szervezett kutatás résztvevőinek zöld tea fogyasztását követően kellett megoldaniuk néhány feladatot. Ezután a kutatás vezetője, a pszichiátriai klinikán dolgozó Stefan Borgwart professzor MRI-vel megvizsgálta a résztvevők agyműködését. Észrevett némi modulációt a jobb felső fali lebeny (superior parietalis) és a középső frontális agytekervény (medial frontal gyrus) közötti konnektivitásban. A zöld tea fokozta a fali és a frontális terület közti kapcsolatot, ami javította a feladatmegoldás közben nyújtott teljesítményt (6). Ebből következik, hogy a zöld tea kivonata feltehetően hasznos lehet bizonyos betegségek, például a demencia kezelésében.


Koncentráció és rövidebb válaszidő

A két alkotóelem – a koffein és az L-theanin – egyaránt a megfelelő arányban van jelen a matchában, valamint jótékony hatással bírnak a kognitív teljesítményre is. 2017-ben néhány holland kutató felmérte, hogy a matcha és a matchát tartalmazó termékek fogyasztása hogyan befolyásolja a kognitív funkciókat. Minden résztvevőnek az alábbi négy termék egyikét kellett fogyasztania: matcha tea, matcha tearúd (darabonként 4 g matchatea-por), placebo tea vagy placebo rúd. Ezt követően néhány kognitív tesztre került sor, amelynek során felmérték a résztvevők figyelmét, az adatfeldolgozó képességüket, a munkamemóriájukat, valamint az epizodikus emlékezetüket; utóbbin egy adott esemény egyedi felidézését értjük. A kutatás eredményei rávilágítottak, hogy a matcha fogyasztása fejleszti az alapvető figyelmi készségeket és serkenti a stimulusokra adott válasz pszichomotoros sebességét (7).

 

TUDOMÁNYOS KUTATÁS AZ EGCG KATEKINEKRŐL

 

A katekinek a polifenolok csoportjába tartoznak. Számos élelmiszerben megtalálhatók: növényekben, gyümölcsökben (pl. alma, áfonya, egres, szőlőmag, kiwi, eper), vörösborban, sörben, kakaólikőrben, csokoládéban, kakaóban, az egyszerű zöld teában, de a legnagyobb mennyiségben a matcha tartalmazza őket. A katekinek felveszik a harcot a baktériumokkal, gombákkal és a vírusokkal, tehát erősítik az immunrendszert. Megszabadítják továbbá a szervezetet a nehézfémektől, és lassítják az öregedést is. A katekinek és a polifenolok gyökfogó (scavenger) funkcióval is bírnak: hatékonyan kötik meg a reaktív oxigén fajtákat. A legfrissebb kutatások összefüggést mutattak ki a rendszeres zöldtea-fogyasztás és a tumornövekedés késleltetése között.

Néhány, a Coloradói Egyetemen dolgozó amerikai tudós összehasonlította a kiváló minőségű japán matcha teának és a Starbuck’s tasakos zöldteájának EGCG-tartalmát. Arra az eredményre jutottak, hogy a matcha 137-szer nagyobb koncentrációban tartalmazott epigallokatekint (EGCG), mint a tasakos tea. Még a kiváló minőségű zöld tea is háromszor kevesebb EGCG-t tartalmazott, mint a matcha (8).

 

Katekinek: EGCG = Az öregedést gátló antioxidáns

A katekinek olyan polifenolok, amelyek hatékony antioxidánsok. Eltávolítják a reaktív oxigén fajtákat, köztük a szabad gyököket és a peroxidokat is. Ez az oka annak, hogy a matcha tea szuperoxidánsként működik, amely ellensúlyozza a reaktív oxigén fajták abnormális tevékenységét. Antioxidánsok (pl. szabadgyök-fogók/scavengerek, glutation, tokoferol és antioxidáns enzimek) szabályozzák a sejtekben található reaktív oxigén fajták koncentrációját. Az oxidánsok és antioxidánsok közti egyensúlyt megbomlása oxidatív stresszhez vezet, amely a sejtek károsodását vagy pusztulását okozhatja. Nagyfokú, a szövetek károsodásával járó oxidatív stressz olyan neurodegeneratív betegségekhez vezethet, mint például a Parkinson vagy az Alzheimer-kór. Szerepet játszhat továbbá a koszorúér-betegségek kialakulásában is.


Súlycsökkentő hatás

A matcha tea még az étkezési szokások megváltoztatása nélkül is segít elégetni a fölösleges kalóriákat, valamint csökkenti a vércukor és az inzulin szintjét. Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban publikált kutatás eredményeinek metaanalízise bemutatja, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztásával napi 100 extra kalória égethető el (10). Ez azért lehetséges, mert az EGCG katekinek fokozzák az energialeadást és serkentik a zsírégetést. Egy másik tanulmány szerint a zöld teát fogyasztók átlagosan 1,3 kg-tól szabadultak meg 12 hét alatt, anélkül, hogy bármit is változtattak volna az étkezési szokásaikon. Egy további kutatás pedig azt mutatta ki, hogy a rendszeresen zöld teát fogyasztók körében általában alacsonyabb BMI és kisebb derékkörfogat mérhető, mint a nem teázók körében. A derékkörfogat az egészségi állapot egyik meghatározó jellemzője. Ha ezen a testtájon túl sok zsír halmozódik fel, az különféle metabolikus rendellenességekre utal, például magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre és cukorbetegségre.

A Sao Paolo-i egyetem túlsúlyos nők körében végzett kutatása kimutatta, hogy a zöld teával gazdagított fogyókúrás program hozta a legjobb eredményeket. Azon nők, akik az étrend betartása és a rendszeres edzés mellett nyolc héten át zöld teát is fogyasztottak, nemcsak, hogy átlagosan 5,8 kg-tól szabadultak meg, hanem még a derékkörfogatuk is csökkent. Továbbá mérséklődött a triglicerid-szintjük, nőtt a zsírmentes testtömegük és fokozódott az izomerejük is (11). A Penn Állami Egyetem tudósai hasonló eredményre jutottak a zöld tea katekinjeivel kapcsolatban (12). A Royal Society of Chemistry által végzett egyik kutatásból következik, hogy a rendszeres zöldteafogyasztás hatásai megsokszorozódnak a matcha esetében. A jelenség oka az, hogy amikor megiszunk egy adag matchát, akkor egyúttal az összes porított levelet is elfogyasztjuk, és ezáltal sokkal több tápanyagot és jótékony alkotórészt (oldható és oldhatatlan anyagokat egyaránt) is a szervezetünkbe juttatunk, mintha csak egy átlagos teát innánk. Ugyanez a vizsgálat azt a feltételezést is megerősítette, hogy a matcha hatékonyan csökkenti az LDL-koleszterin (alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin) szintjét.

A rákos sejtburjánzás gátlása

A zöld tea katekinjei (GTCs) hatékonyan gátolják a rákos sejtek növekedését is. A témában végzett kutatások egyike kimutatta, hogy napi 600 mg zöldtea-katekin étrendbe iktatása csökkenti a prosztatarák kockázatát. Egy év alatt a 30, GTC-t fogyasztó férfi közül csupán egyiküknél fejlődött ki daganat (hozzávetőlegesen 3%-os incidencia), míg a másik 30, placebót fogyasztó férfi közül 9-nél diagnosztizáltak rákot (30%-os incidencia) (14).

A kutatások azt is igazolták, hogy az EGCG megváltoztatja a rákos sejtek anyagcseréjét, ugyanis elnyomja a rákos sejtek növekedéséért és aktivitásáért felelős enzim működését (15). A kutatók egyike, a Los Angeles-i biomedikai kutatóintézetben (LA BioMed ) dolgozó Wai-nang Lee hangsúlyozta, hogy mennyire fontos megértenünk a zöld tea ezen rákellenes hatását, hiszen ez a tudás egy abszolút innovatív utat nyithat a rákterápiában. A Penn Állami Egyetemen dolgozó tudósok egy csoportja felfedezte, hogy a zöld teában található EGCG katekinek a szájüregben kialakuló rákos sejtekben oxidatív stresszt indukálhatnak, míg a normál sejtekben antioxidáns hatást fejtenek ki (16).

Egy 75 000 középkorú és idősebb kínai nő részvételével készült kutatás során kimutatták, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztásával az összes emésztőrendszeri rákos megbetegedés (pl. vastagbél-végbél, gyomor/nyelőcső területén kialakuló ráktípusok) kockázata mérsékelhető. Ahogyan a Vanderblit Epidemiológiai Központ kutatása bizonyítja, a napi 2-3 csésze zöld teát fogyasztó nők körében 21%-kal kisebb az emésztőrendszeri megbetegedések kockázata. Akik már 20 éve rendszeres teafogyasztók, 27-29%-kal kisebb kockázattal számolhatnak, mint azok, akik sohasem fogyasztottak rendszeresen teát. A kutatásban szereplők közül egyik nő sem dohányzott és alkoholproblémáik sem voltak, azonban étrendjük és életmódjuk között voltak kisebb eltérések, ezért ezeket a tényezőket számításba vettük az adatelemzés során. Az eredményeket az American Journal of Clinical Nutrition című lapban publikálták (17).

A katekinek felveszik a harcot a kardiovaszkuláris betegségekkel

Egy japán populáción végzett, 40 000 középkorú és 90 000 idősebb résztvevőt felölelő, prospektív kohorszvizsgálat eredményei szerint a matchában található EGCG katekinek jótékony hatással lehetnek a szívre és az érrendszerre. A JAMA magazinban (18) és az Annals of Epidemiology című lapban (19) megjelent tanulmányok igazolják, hogy a rendszeres (vagyis napi néhány csészényi) zöldtea-fogyasztás mérsékli a kardiovaszkuláris betegség miatti elhalálozás kockázatát. Különösen a nők körében igaz, hogy minél több teát fogyasztanak, annál alacsonyabb a halálozási kockázat. A zöld tea a stroke kockázatát is hatékonyan csökkenti.

A katekinek (különösen az EGCG, amely a legerősebb közülük), gyulladáscsökkentő, valamint vérrögképződést gátló hatással rendelkeznek. Egy 13 éves időtartamot és több mint 80 000 japán résztvevőt felölelő kutatás során kimutatták, hogy azok az emberek, akik 1-4 csésze zöld teát ittak meg naponta, a zöld teát egyáltalán nem fogyasztókhoz képest 20%-kal kisebb eséllyel kaptak stroke-ot (20). „A zöld tea rendszeres fogyasztása vérrögképződést gátló hatása révén jó hatással bír a vérkeringésre” – nyilatkozta Yoshihiro Kokubo, a megjelent tanulmány fő szerzője. Véleménye szerint a katekinek fontos szerepet játszanak a stroke és más kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében.

A zöld tea legfőbb alkotóelemei, a katekinek, gyulladásgátló és vérrögképződést gátló hatásuknak köszönhetően talán egy végzetes kórképet is megelőzhetnek – az aorta aneurizmát. Az aneurizma kialakulásáért az érelmeszesedés (atherosclerosis), a magas vérnyomás és egy hirtelen fizikai megerőltetés felelős. A japán kutatás szerint az EGCG katekinok regenerálják az artéria rugalmasságért felelős legfontosabb fehérjét, az elasztint (21).

 

A japán matcha és a csontok egészsége

A zöld teában található EGCG katekinek jó állapotban tartják a csontot és megelőzik az oszteoporózist (csontritkulást) a középkorú és idősebb emberek körében. A tanulmányok egyike kimutatta, hogy a rendszeres zöldtea-fogyasztás 30%-kal csökkenti a csonttörés kockázatát az ötvenéves vagy annál idősebb korosztályban (férfiak és nők körében is). Egy másik kutatásban 150 posztmenopauzás nő vett részt, akik 500 mg teakivonatot fogyasztottak; ez a mennyiség 1-2 csésze japán matcha teának felel meg. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy ez egészségesebbé tette a csontokat és növelte a csontsűrűséget, következésképpen csökkentette a gyulladásra való hajlamot, valamint növelte az izomerőt is (22).

BIBLIOGRÁFIA:

1. „Acute effects of tea constituents L-theanine, caffeine, and epigallocatechin gallate on cognitive function and mood: a systematic review and meta-analysis”, Nutrition Reviews. 2014 Aug;72(8):507-22, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24946991 2. „The effects of L-theanine on alpha-band oscillatory brain activity during a visuo-spatial attention task” Brain Topogr. 2009 Jun;22(1):44-51, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18841456 3. A double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of caffeine and L-theanine both alone and in combination on cerebral blood flow, cognition and mood”, Psychopharmacology (Berl). 2015 Jul;232(14):2563-76, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25761837 4. “Acute effects of tea consumption on attention and mood”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/10/30/ajcn.113.058248.abstract 5. Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review”, Phytomedicine. 2017 Oct 15;34:26-37, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28899506 6. “Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing”, Psychopharmacology (Berl). 2014 Oct;231(19):3879-88, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24643507 7. “An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance”, Food Research Int. 2017 Sep;99(Pt 1):72-83, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28784536 8. “Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography”, Journal of Chromatography A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774 9. „The Powdering Process with a Set of Ceramic Mills for Green Tea Promoted Catechin Extraction and the ROS Inhibition Effect”, “Molecules” 2016, 21(4), 474; http://www.mdpi.com/1420-3049/21/4/474 10. “Catechin- and caffeine-rich teas for control of body weight in humans”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1682S/4577486 11. “The Effects of Green Tea Consumption and Resistance Training on Body Composition and Resting Metabolic Rate in Overweight or Obese Women”, Journal of Medicinal FoodVol. 16, No. 2, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140132 12. „Epigallocatechin-3-gallate Increases the Expression of Genes Related to Fat Oxidation in the Skeletal Muscle of High Fat-Fed Mice.” „Food & Function” 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3400462/ 13. „The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet.”. „Food & Function” 2016 Jan;7(1):294-300, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26448271 14. “Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: a preliminary report from a one-year proof-of-principle study”, “Cancer Research” 2006; 66:1234–40, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16424063 15. “Metabolic consequences of LDHA inhibition by epigallocatechin gallate and oxamate in MIA PaCa-2 pancreatic cancer cells”, „Metabolomics”, https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11306-014-0672-8 16. “Differential prooxidative effects of the green tea polyphenol, (–)‐epigallocatechin‐3‐gallate, in normal and oral cancer cells are related to differences in sirtuin 3 signaling”, “Molecular Nutrition and Food Research”, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201400485 17. “Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women’s Health Study”, “The American Journal of Clinical Nutrition”, Volume 96, Issue 5, 1 November 2012, https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1056/4576999 18. “Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study”, JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968850 19.“Association of green tea consumption with mortality due to all causes and major causes of death in a Japanese population: the Japan Public Health Center-based Prospective Study (JPHC Study)”, Annals of Epidemiology” 2015 Jul;25(7):512-518.e3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25900254 20. “The Impact of Green Tea and Coffee Consumption on the Reduced Risk of Stroke Incidence in Japanese Population”, “Stroke” 2013, http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/03/14/STROKEAHA.111.677500 21. „Prevention of abdominal aortic aneurysm progression by oral administration of green tea polyphenol in a rat model”, “Journal of Vascular Surgery” 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27473778 22. “Tea and bone health: steps forward in translational nutrition”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1694S/4577502

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0