Miért jó a matcha? - A matcha tea jótékony hatásai

A matcha hatékony antioxidáns

Az antioxidánsok felelősek a szabad gyökök káros hatásainak semlegesítéséért: a szervezetben keringő páratlan oxigénatomok az egészséges molekulákat megtámadva szerepet játszanak a szív, szem, agy és bőr különféle megbetegedéseiben, valamint a rák legtöbb típusában is. A szabad gyökök képződését többek közt a krónikus stressz is fokozza, de sült vagy grillezett élelmiszerekkel, esetleg szennyezett levegővel is bejuthatnak a szervezetbe. Az antioxidánsok eltávolítják a szabad gyököket, helyreállítják a szervezet egyensúlyát és folyamatosan erősítik az immunrendszert. Egészségesebbé tesznek minket, továbbá lassítják az öregedést is. A friss gyümölcsökben és zöldségekben is sok antioxidáns található, de – az ORAC skála szerint (Oxygen Radical Absorbance Capacity = oxigéngyök elnyelő kapacitás) – a matcha tea tartalmazza őket a legnagyobb koncentrációban.

 

Katekinekben (EGCG) gazdag – 10 csésze egyetlen tálkában

A matcha tea katekinekben gazdag. Ezt az anyagot az oxigén szabadgyököket semlegesítő hatása minden más antioxidánstól megkülönbözteti. A katekinek mérséklik az érelmeszesedés kockázatát, antibakteriális és antivirális hatásuk van, továbbá csökkentik a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. Fontos szerepet játszanak a bőr napsugárzás káros hatásaitól való védelmében is. Az EGCG (egy derivált katekin, amely megtalálható a matchában) különösen erős antioxidáns. Ez a szerves anyag erős tumorellenes aktivitással rendelkezik, valamint a C-vitaminnál százszor erősebb antioxidáns. Mivel a matchatea ivásakor a teljes tealevelet elfogyasztjuk, egyetlen tálka ebből a teafajtából annyi antioxidánst tartalmaz, mint 10 csésze szokásos zöld tea.

 

 

Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophilic and Hydrophilic Antioxidant Capacitesof Common Foods in the US.

 

Nyugtat és ellazít

A kínai taoista és a japán zen buddhista szerzetesek több mint 1000 éve hívják segítségül a matcha teát a mentális tisztaság és béke megőrzéséhez a meditációk során. Ma már tudjuk, hogy pl. az L-theanin (egy aminosav, amely nagy mennyiségben fordul elő a matcha-levelekben) felelős a fenti neuropszichiátriai folyamatokért: az L-theanin alfa-hullámok kibocsátására ösztönzi az agyat, ami befolyásolja a hangulatot és anélkül lazít el és nyugtat meg, hogy elálmosítana. Az L-theanin elősegíti az éber relaxáció állapotát; ez hasonló a meditáció során elért tudatállapothoz. A hagyományos, porított matcha négyszer annyi L-theanint tartalmaz (39 mg adagonként), mint a tasakos zöld tea.

 

Javítja a memóriát és a koncentrációt

A táplálkozási szakemberek azért is javasolják az L-theanin fogyasztását, mert segít a szervezet ideális dopamin- és szerotonin-szintjének fenntartásában. Ezek az anyagok létfontosságúak a jóllét és a kreativitás szempontjából, valamint ezek hiányában rosszabbul fogadjuk a kihívásokat is. E két szerves anyag létfontosságú szerepet játszik az idegrendszer számos folyamatában, például az alvásban, a motivációban, vagy az örömérzés átélésében. A szerotonin neuromediátorként viselkedik, vagyis egyfajta üzenetközvetítő, amely információt szállít az agysejtek között. Ha a vérszintje nem megfelelő, gondok lehetnek az elalvással és a vérnyomásszabályozással is. Hiánya levert hangulathoz, jelentős hiánya pedig depresszióhoz vezethet. Az emberi agy által elválasztott katekolaminok közül a dopamin a legfontosabb. Friss kutatások szerint a dopamin az alapja azoknak a motivációs folyamatoknak, amelyeknek köszönhetően hajlandóságot mutatunk a cselekvésre, a tanulásra és a megismerésre.

 

Növeli az energiaszintet és fokozza az állóképességet

Egykor a harcoló szamurájok egy-egy küldetés előtt afféle természetes „energiaitalként” fogyasztották a matchát. A matcha tea nagy mennyiségben tartalmaz L-theanint és egyéb tápanyagokat, így jótékony hatással bír az immunrendszerre. Egyetlen csésze elfogyasztása után az energiaszint több mint hat órán át állandó marad. Annak ellenére, hogy ez a tea koffeint is tartalmaz, fogyasztása után nem kell a kávéra jellemző tipikus mellékhatásokkal (pl. hiperaktivitás, magas vérnyomás és idegesség) számolnunk. A koffein egyenletesebben oszlik el a vérben, így mathcaivás után stabilabbnak érezzük az energiaszintünket – nem úgy, mint kávézás esetén. Az erős kávé fogyasztói gyakran panaszkodnak arra, hogy úgymond kimegy belőlük az energia – a matcha híveinek ettől sem kell tartaniuk. Egy csésze matchában található 80 mg koffein 90-150 mg kávés koffeinnel ér fel.

 

Segít a fölös kalóriák elégetésében

Magas klorofilltartalmának köszönhetően a matcha megtisztítja a szervezetet a toxinoktól. A klorofill egy zöld pigment, amely a levelek zöld színét is adja. A matcha esetében a levelek klorofilltartalmát egy speciális termelési módszerrel növelik, amelynek lényege, hogy betakarítás előtt három héttel árnyékban tartják a tealeveleket. A valódi japán matcha tea ennek köszönheti lenyűgöző intenzitású zöld színét.

 

Tökéletesen méregtelenít

Magas klorofilltartalmának köszönhetően a matcha megtisztítja a szervezetet a toxinoktól. A klorofill egy zöld pigment, amely a levelek zöld színét is adja. A matcha esetében a levelek klorofilltartalmát egy speciális termelési módszerrel növelik, amelynek lényege, hogy betakarítás előtt három héttel árnyékban tartják a tealeveleket. A valódi japán matcha tea ennek köszönheti lenyűgöző intenzitású zöld színét.

 

Erősíti az immunrendszert

A matcha teában található katekinek nemcsak segítik a szabadgyökök elleni küzdelmet, hanem antibiotikus tulajdonsággal is bírnak. Antibakteriális és antivirális hatásuknak köszönhetően erősítik az immunrendszert. Már egyetlen csésze matcha is tartalmazza a szervezet számára szükséges mennyiséget az A- és C-vitaminból, valamint káliumból, kalciumból és vasból.

Az összehasonlítás alapja 3g Sencha főzete 240 ml forró vízben és 2 g matcha 100 ml-ben (Pro Eco Research, Brunswick Lab., Covance Lab.)

 

Csökkenti a rossz koleszterin szintet

A kutatások szerint a zöld teát rendszeresen fogyasztók vérében alacsonyabb a „rossz koleszterin” (LDL-koleszterin) szintje, míg a „jó koleszterinként” ismert HDL-koleszteriné magasabb. A matcha teát fogyasztó férfiak a nem teázókhoz képest 11%-kal kisebb mértékben vannak kitéve a szívbetegségek kockázatának (American Journal of Clinical Nutrition, 2011).

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0