Az igazán jó kalács kívül fényes és ropogós, belül pedig foszlós és puha. Ezzel a recepttel ti is elkészíthetitek ezt a különleges, matchás változatot.
Matchás márványkalács
Elkészítési idő: 70 perc + 30 perc sütés
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 50 g olvasztott vaj
- 1 evőkanál Moya Matcha Daily
- 25 g szobahőmérsékletű élesztő
- 75 g cukor
- 230 ml langyos tej
- 1 egész tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- egy csipet só
- + 50 ml víz elkeverve egy egész tojással a lekenéshez
Elkészítés:
1) Olvasszuk fel a vajat, melegítsük meg a tejet. A lisztet alaposan keverjük össze a sóval és a cukrokkal. Mehet bele a tojás, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá az olvasztott vajat és apránként a tejet, amennyit igényel a tészta. Akkor van készen, ha a tészta teljesen összeállt és közben „letisztult” a kezünk, illetve az edény is. Olajjal kikent edényben meleg helyen lefedve a duplájára kelesztjük, 40 percen keresztül.
2) A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd az egyharmadát színezzük meg matcha porral. Jól gyúrjuk össze a sima és az ízesített tésztarészt, hogy márványos mintája legyen.
3) Adagoljuk háromfelé a tésztát, sodorjuk ki őket kb 3-4 cm vastagságúra és a 3 szálból fonjuk meg a kalácsot. Sütőpapírral bélelt kenyér sütőformába tegyük a fonatot és kenjük le alaposan tojással elkevert vízzel, majd pihentessük lefedve 40 percig.
4) Pihentetés után ismét alaposan kenjük le a keverékkel, mindkét oldalát szúrjuk meg 4-4 pontban hústűvel, hogy ne repedjen szét, majd 170 fokon légkeveréssel süssük készre 30 perc alatt. Sütés közben többször fordítsuk meg, az utolsó 10 percre tegyünk a tetejére egy sütőpapírt, hogy ne legyen túl barna. Ha a sütőpapírral kiemeljük és a kalács minden oldala ugyanolyan színű, akkor elkészült. Az így elkészített kalács jellegén és ízén nem változtat a matcha por, elsősorban esztétikai hatása van.
Tipp! Ha még színesebbé szeretnénk tenni a kalácsot a tészta egyik részét keverjük össze 1 ek holland kakaóporral, ezáltal barna és zöld motívumok is lesznek a tésztánkban.
A csodás receptért köszönet a Homemade food from Hungary-nak!